Ako hyperglykémia ovplyvňuje draslík?
Ako hyperglykémia ovplyvňuje draslík?

Video: Ako hyperglykémia ovplyvňuje draslík?

Video: Ako hyperglykémia ovplyvňuje draslík?
Video: Пасынкование винограда 2024, Septembra
Anonim

Hyperglykémia môže vyvolať hyperkalémiu u diabetických pacientov s nedostatkom inzulínu [1, 2]. U zdravých jedincov však akút hyperglykémia Zdá sa, že je nižšia alebo nie ovplyvniť sérum draslík koncentrácia [3] a hyperkalémia sa zriedka vyskytuje kvôli vylučovacej schopnosti obličiek draslík.

Prečo potom hyperglykémia spôsobuje hyperkalémiu?

Agenti, ktorí môžu Spôsobiť hyperkaliémiu Hypertonicita spôsobil od hyperglykémia z infúzií glukózy môže vytlačiť draslík z intracelulárneho priestoru, čo vedie k hyperkalémia . Všetky tieto činidlá pôsobia znížením aktivity ATPázy sodíka a draslíka, čo vedie k zvýšeniu extracelulárneho draslíka.

Za druhé, ako inzulín ovplyvňuje hladinu draslíka? ÚČINKY NA INZULÍN : Inzulín je silným stimulom pre hypokaliémiu, ktorá šetrí telo draslík z vylučovania močom jeho transportom do buniek. Na druhej strane systém renín-angiotenzín-aldosterón ovplyvňuje glukózová tolerancia moduláciou plazmy hladiny draslíka , ktoré pôsobia ako stimul pre glukózou indukovanú inzulín uvoľniť.

Ako glukóza ovplyvňuje draslík?

Acidóza a vysoká glukóza hladiny v krvi spolupracujú pri vytváraní tekutín a draslík presunúť sa z buniek do krvného obehu. Pacienti s cukrovkou majú tiež často zníženú schopnosť obličiek vylučovať draslík do moču.

Ktorý elektrolyt je najviac ovplyvnený hyperglykémiou?

The hyperglykémia -indukovaná osmotická diuréza vyčerpáva sodík, draslík, fosfáty a vodu. Hyperglykémia zvyčajne presahuje renálny prah absorpcie glukózy a má za následok významnú glukozúriu.

Odporúča: