Ktorý typ bilirubínu spôsobuje žltačku?
Ktorý typ bilirubínu spôsobuje žltačku?

Video: Ktorý typ bilirubínu spôsobuje žltačku?

Video: Ktorý typ bilirubínu spôsobuje žltačku?
Video: Вопросы и ответы! 2024, Júl
Anonim

Predhepatálne (pred pečeňou) žltačka je spôsobil čímkoľvek tým príčiny zvýšená rýchlosť hemolýzy (rozpad červených krviniek). Nekonjugované bilirubínu pochádza z rozkladu hemového pigmentu nachádzajúceho sa v hemoglobíne červených krviniek. Sérum: zvýšené nekonjugované bilirubínu.

Okrem toho, aká hladina bilirubínu spôsobuje žltačku?

Klasická definícia žltačka je sérum hladina bilirubínu viac ako 2,5 až 3 mg na dl (42,8 až 51,3 Μ na L) v spojení s klinickým obrazom žltej kože a skléry. Bilirubín metabolizmus prebieha v troch fázach-prehepatálnej, intrahepatálnej a posthepatálnej.

Následne je otázkou, aké sú 3 druhy žltačky? Existujú tri typy žltačky:

  • hemolytická žltačka - spôsobená deštrukciou červených krviniek.
  • obštrukčná žltačka - spôsobená zablokovaním cesty, kde sa tvorí bilirubín v pečeňových bunkách a kde žlč vstupuje do dvanástnika.
  • hepatocelulárna žltačka - vzniká poškodením pečeňových buniek.

Tiež viete, je žltačka z konjugovaného alebo nekonjugovaného bilirubínu?

akýkoľvek bilirubínu čím sa dokáže stať konjugovaný budú vylučované normálne, napriek tomu je nekonjugovaný bilirubín ktorý zostáva v krvnom riečisku a spôsobuje žltačka . V hepatocelulárnych (alebo intrahepatických) žltačka , dochádza k dysfunkcii pečeňových buniek.

Zvyšuje sa bilirubín pri žltačke?

Bilirubín vzniká rozpadom červených krviniek v tele. Pečeň ho pomáha vylučovať. Vysoká úrovne bilirubínu môže viesť k žltačka . Vysoký bilirubín hladiny sa môžu vyskytnúť u dospelých, ale porucha je bežnejšia u novorodencov.

Odporúča: