Obsah:

Aké faktory ovplyvňujú prísun kyslíka do tkanív?
Aké faktory ovplyvňujú prísun kyslíka do tkanív?

Video: Aké faktory ovplyvňujú prísun kyslíka do tkanív?

Video: Aké faktory ovplyvňujú prísun kyslíka do tkanív?
Video: Úvod do teoretické informatiky - přednáška 4: predikátová logika (úvod) 2024, Jún
Anonim

Faktory ovplyvňujúce dodávku kyslíka

Ako je zrejmé z vyššie uvedenej rovnice, zmeny srdcového výdaja, arteriálne kyslík nasýtenia a koncentrácie hemoglobínu ovplyvniť dodávku kyslíka.

Jednoducho povedané, za akých podmienok sa znižuje dodávka kyslíka do tkanív?

Tkanivo hypoxia je nedostatok kyslík na tkanivo úroveň; môže to byť spôsobené zvýšeným dopytom, znížená ponuka alebo abnormálne využitie buniek.

Navyše, ako môžem zvýšiť dodávku kyslíka? Na zväčšenie doručenie , zvýšiť arteriálna oxygenácia (s mechanickou ventiláciou a vysokými hladinami vdychu kyslík ), hladina hemoglobínu najmenej 10 g/dl (s transfúziou červených krviniek) a srdcový výdaj (s hydratáciou a inotropnou podporou).

Následne je otázkou, aké sú dva spôsoby transportu kyslíka do tkanív?

Kyslík sa v krvi prenáša v dvoch formách: (1) rozpustený v plazma a RBC voda (asi 2 % z celkového množstva) a (2) reverzibilne naviazané na hemoglobín (asi 98 % z celkového počtu). Pri fyziologickom PO2 (40 <PO2 <100 mm Hg), sa rozpustí iba malé množstvo kyslíka plazma pretože kyslík má takú nízku rozpustnosť.

Ako hemoglobín dodáva kyslík do tkanív v tele?

Hemoglobín : Proteín vo vnútri červených krviniek (a), ktorý nesie kyslík do buniek a oxid uhličitý do pľúc je hemoglobín (b). Hemoglobín je tvorené štyrmi symetrickými podjednotkami a štyrmi hemovými skupinami. Železo spojené s hemom sa viaže kyslík . to je železo v hemoglobín čo dáva krvi červenú farbu.

Odporúča: