Čo je pKa imidazolu?
Čo je pKa imidazolu?

Video: Čo je pKa imidazolu?

Video: Čo je pKa imidazolu?
Video: MARTHA PANGOL - ASMR LYMPH MASSAGE (MASAJE LINFÁTICO), ARMPIT MASSAGE, LIMPIA, SPIRITUAL CLEANSING 2024, Júl
Anonim

Imidazol . pKa : 6.9, 14.4, 33.7.

Ak vezmeme do úvahy toto, je imidazol kyslý alebo zásaditý?

Štruktúra a vlastnosti Imidazol je amfotérny. To znamená, že môže fungovať ako aj kyselina a ako a základňa . Ako kyselina , pKa z imidazol je 14,5, čo je menej kyslé ako karboxylové kyseliny, fenoly a imidy, ale o niečo viac kyslé než alkoholy. The kyslé protón je viazaný na dusík.

Následne je otázkou, prečo je imidazol amfotérny? Imidazol je amfotérne ; to znamená, že môže fungovať ako kyselina aj ako zásada. Zlúčenina je klasifikovaná ako aromatická kvôli prítomnosti sextetu π-elektrónov, pozostávajúceho z páru elektrónov z protonizovaného atómu dusíka a jedného z každého zo zvyšných štyroch atómov kruhu.

Rovnako tak, čo je imidazolový kruh?

Imidazol je heterocyklická aromatická organická zlúčenina. Ďalej je klasifikovaný ako alkaloid. Mnoho liekov obsahuje an imidazolový kruh ako sú antifungálne lieky a nitroimidazol. Imidazol je 5 členná rovina prsteň ktorý je rozpustný vo vode a polárnych rozpúšťadlách. Imidazol je báza a vynikajúci nukleofil.

Ktorý dusík v imidazole je zásaditejší?

Imidazol je aromatický kruh, ktorý sa nachádza v mnohých biologických molekulách. Jeden z nich dusíka atómov pripomína pyrol a nie je základné . Druhy dusíka atóm, ktorý je štruktúrne podobný dusíka atóm pyridínu, pôsobí ako zásada. Avšak, imidazol je asi 100 krát základnejšie ako pyridín.

Odporúča: