Obsah:

Čo sú všeobecné zmysly a špeciálne zmysly?
Čo sú všeobecné zmysly a špeciálne zmysly?

Video: Čo sú všeobecné zmysly a špeciálne zmysly?

Video: Čo sú všeobecné zmysly a špeciálne zmysly?
Video: Człowiek i jego zmysły 2024, Septembra
Anonim

Ľudské telo má dva hlavné typy zmyslov: špeciálne zmysly a všeobecné zmysly. Špeciálne zmysly majú špecializované zmyslové orgány a zahŕňajú zrak (oči), sluch (uši), rovnováhu (uši), chuť (jazyk) a čuch (nosové prieduchy). Všeobecné zmysly sú spojené s dotýkať sa a nemajú špeciálne zmyslové orgány.

Ľudia sa tiež pýtajú, ktoré zmysly sú špeciálne zmysly?

V medicíne a anatómii sú špeciálnymi zmyslami zmysly, ktoré majú špecializované orgány:

  • videnie (oko)
  • sluch a rovnováha (ucho, ktoré zahŕňa sluchový a vestibulárny systém)
  • pach (nos)
  • chuť (jazyk)

Tiež viete, čo je hlavnou funkciou špeciálnych zmyslov? Princíp funkciu špeciálu senzorické receptory majú detegovať podnety prostredia a transformovať ich energiu na elektrické impulzy. Tieto sú potom transportované pozdĺž senzorických neurónov do centrálneho nervového systému, kde sú integrované a spracované a vzniká reakcia.

Podobne sa môžete opýtať, čo je 6 špeciálnych zmyslov?

6 špeciálnych zmyslov Ľudské telo má päť špecializovaných zmyslov vrátane zraku, sluchu, rovnováhy, chuti a čuch a každý z nich vyžaduje na vnímanie špeciálny zmyslový orgán.

Aké sú štyri typy zmyslových receptorov pre všeobecné zmysly?

The štyri druhy z všeobecné senzorické receptory (a stimuly, ktoré ich vzrušujú) sú nociceptory (bolesť), termoreceptory (teplota), mechanoreceptory (fyzické skreslenie) a chemoreceptory (chemická koncentrácia).

Odporúča: