Prečo sa náprstníky nazývajú náprstníky?
Prečo sa náprstníky nazývajú náprstníky?

Video: Prečo sa náprstníky nazývajú náprstníky?

Video: Prečo sa náprstníky nazývajú náprstníky?
Video: OTECKOVIA - Julka s Lujzou sa nechcú vzdať psíka 2024, Septembra
Anonim

Náprstník je rodák z Európy. Prvýkrát bol známy pod anglosaským názvom foxes glofa (rukavica líšky), pretože jej kvety vyzerajú ako prsty rukavice.

Je v tomto smere bezpečné dotýkať sa náprstníka?

Pri požití môže spôsobiť bolesť žalúdka a závrat. Jed tiež postihuje srdce a vo veľkom množstve môže byť smrteľný, ale otravy sú zriedkavé, pretože majú takú nepríjemnú príchuť. Toxíny sa môžu dokonca prenášať na pokožku rezmi, takže pri manipulácii s rastlinami vo vašej záhrade je dôležité vždy používať rukavice.

Okrem toho, aký je iný názov pre náprstník? Vedecký názov z náprstník je Digitalis (najznámejšia odroda je Digitalis purpurea), pretože vyzerá ako náprstok a dá sa ľahko nasadiť na prst (latinský digitus „prst“).

Okrem toho, je Foxglove jedovatý pre ľudí?

Náprstník , aj keď je veľmi krásna so svojou trúbkou ako kvety, sú veľmi jedovatý psom, mačkám a dokonca ľudí ! Náprstník obsahuje prirodzene sa vyskytujúce jedy ktoré ovplyvňujú srdce, konkrétne kardenolidy alebo bufadienolidy.

Rozširujú sa náprstníky?

Náprstník Semeno (Digitalis) (trvalka) Náprstníky ľahko sa pestujú zo semien, ale bude nekvitne, kým rastlina nedosiahne jeden rok veku. Náprstníky sa rozšírili rýchlo a odporúča sa každé tri až štyri roky rastliny rozdeliť a presadiť na nové miesto.

Odporúča: