Čo robí aldoláza B?
Čo robí aldoláza B?

Video: Čo robí aldoláza B?

Video: Čo robí aldoláza B?
Video: Дима Билан - Держи (премьера клипа, 2017) 2024, Septembra
Anonim

Aldoláza B je zodpovedná za druhý krok v metabolizmus fruktózy, ktorá rozkladá molekulu fruktóza-1-fosfátu na glyceraldehyd a dihydroxyacetónfosfát. V menšej miere sa aldoláza B podieľa aj na odbúravaní jednoduchej cukrovej glukózy.

V súlade s tým, aká je funkcia aldolázy?

Aldolase je glykolytický enzým, ktorý katalyzuje premenu fruktóza-1-6-difosfátu na glyceraldehyd-3-fosfát a dihydroxyacetónfosfát prostredníctvom metabolickej dráhy glykolýzy. V bunke, aldoláza je lokalizovaný v cytoplazme aj v jadre.

Možno sa tiež opýtať, kde sa v bunke nachádza aldoláza? Aldolase je nájdené v cytoplazme a jadre bunky . Momentálne sú tam celkom tri aldoláza izoenzýmy objavil . Tieto sa označujú ako Aldolase A, B a C. Typ A je považovaný za svalový typ a je pravidelný nájdené spojený s cytoskeletom.

Čo týmto spôsobom robí aldoláza pri glykolýze?

Aldolase je jedným z enzýmov zapojených do glykolýza , na rozklad glukózy na energiu. Vyskytuje sa ako 4. krok v glykolýza , lámanie 1, 6-bifosfátu fruktózy na dihydroxyacetónfosfát a glyceraldehyd-3-fosfát. V reakčnom mechanizme je 6 krokov: Otvorená fruktóza sa viaže na lyzín.

Ako častá je dedičná intolerancia fruktózy?

Výskyt dedičná intolerancia fruktózy sa odhaduje na 1 z 20 000 až 30 000 jedincov každý rok na celom svete.

Odporúča: