Aké zmeny nastávajú v oddeleniach extracelulárnych a intracelulárnych tekutín počas dehydratácie?
Aké zmeny nastávajú v oddeleniach extracelulárnych a intracelulárnych tekutín počas dehydratácie?

Video: Aké zmeny nastávajú v oddeleniach extracelulárnych a intracelulárnych tekutín počas dehydratácie?

Video: Aké zmeny nastávajú v oddeleniach extracelulárnych a intracelulárnych tekutín počas dehydratácie?
Video: Aké tri zmeny nastávajú od 1.1.2018 pre fyzické osoby? 2024, Jún
Anonim

Čím viac solí v voda , čím vyšší je osmotický tlak. Za normálnych okolností je osmotický tlak v intracelulárny kompartment je rovnaký ako v extracelulárny kompartment . Kedy dochádza k dehydratácii , avšak koncentrácia solí v jednej alebo viacerých priehradky zvyšuje alebo znižuje.

Ďalej, čo sa stane s extracelulárnou tekutinou počas dehydratácie?

Pretože voda prechádza z oblasti s nižším osmotickým tlakom do oblasti s vyšším osmotickým tlakom, voda vyteká z buniek do extracelulárna tekutina má tendenciu znižovať osmotický tlak a zvyšovať svoj objem smerom k normálu. V dôsledku prúdenia vody z buniek sa stávajú dehydrovaný.

Za druhé, čo sa stane s ICF, ak je ECF zriedený? ECF sa zriedi - obsah sodíka je normálny, ale je prítomná prebytočná voda, následkom čoho hyponatrémia podporuje čistú osmózu do tkanivových buniek. Tieto udalosti sa musia rýchlo zvrátiť, aby sa zabránilo vážnym metabolickým poruchám, najmä v neurónoch.

Navyše, je dehydratácia intracelulárna alebo extracelulárna?

Dehydratácia je všeobecný stav, v ktorom dochádza k deficitu tekutín v celom tele. Za normálnych fyziologických podmienok tvorí voda 70% čistej telesnej hmotnosti. U dojčiat je tento podiel približne 75 %. Dve tretiny tekutiny sú intracelulárne a jedna tretina je extracelulárny.

Ako sa oddelenie intracelulárnych tekutín líši od oddelenia extracelulárnych tekutín?

The intracelulárna tekutina (ICF) priehradka je systém, ktorý zahŕňa všetko tekutina uzavreté v bunkách ich plazmatickými membránami. Extracelulárna tekutina (ECF) obklopuje všetky bunky v tele.

Odporúča: