Čo sú to čistí opioidní agonisti?
Čo sú to čistí opioidní agonisti?

Video: Čo sú to čistí opioidní agonisti?

Video: Čo sú to čistí opioidní agonisti?
Video: Čeponio spėjimai: Dviguba Eurolygos savaitė ir Lietuvos grandų akistata 2024, Jún
Anonim

Čistí agonisti opioidov (napr. morfín, hydromorfón, fentanyl) stimulujú µ receptory a sú najsilnejšími analgetikami.

Čo je to bežný opioidný agonista?

Príklady úplných agonisty zahŕňajú kodeín, fentanyl, heroín, hydrokodón, metadón, morfín a oxykodón. A nejaké opioidy sú agonisty na 1 alebo viac opioidné receptory ale aj antagonisty v iných opioidné receptory . Súhrn účinkov receptorov na agonisty /antagonisty nájdete v tabuľke 4.

Podobne, aké lieky sú agonistické a antagonistické? Príklady úplných agonisty sú heroín, oxykodón, metadón, hydrokodón, morfín, ópium a ďalšie. An antagonista je a droga ktorý blokuje opioidy naviazaním sa na opioidné receptory bez ich aktivácie. Antagonisti nespôsobujú opioidný účinok a blokujú sa naplno agonista opioidy. Príkladmi sú naltrexón a naloxón.

Okrem vyššie uvedeného, aké sú antagonisty opioidných liekov?

Dvomi najčastejšie používanými centrálne pôsobiacimi antagonistami opioidných receptorov sú naloxón a naltrexón . Naloxón prichádza v intravenóznych, intramuskulárnych a intranazálnych formuláciách a je schválený FDA na použitie pri predávkovaní opioidmi a zvrátení útlmu dýchania spojeného s užívaním opioidov.

Je hydrokodón úplným agonistom?

An agonista je liek, ktorý aktivuje určité receptory v mozgu. Plný agonista opioidy aktivujú opioidné receptory v mozgu, čo má za následok plný opioidný účinok. Príklady úplní agonisti sú heroín, oxykodón, metadón, hydrokodón , morfín, ópium a ďalšie.

Odporúča: