Ako endotoxín spôsobuje septický šok?
Ako endotoxín spôsobuje septický šok?

Video: Ako endotoxín spôsobuje septický šok?

Video: Ako endotoxín spôsobuje septický šok?
Video: Sepse, septický šok - definice a diagnostika 2024, Septembra
Anonim

Septický šok sa vyskytuje počas závažných infekcií gramnegatívnymi organizmami, keď sa baktérie alebo lipopolysacharid dostanú do krvného obehu. Endotoxín pôsobí na neutrofily, krvné doštičky a komplement, pričom produkuje vazoaktívne amíny, priamo aj prostredníctvom degranulácie žírnych buniek, príčina hypotenzia.

Následne sa tiež môže niekto opýtať, čo sú endotoxíny a septický šok?

Endotoxín je a lipopolysacharid (LPS) umiestneného vo vonkajšej membráne gramnegatívnych baktérií. Za posledných 60 rokov dali vedci endotoxín zvieratám a ľudským dobrovoľníkom vyvolať septický šok a skúmať patofyziologické udalosti súvisiace s týmto syndrómom [1, 2].

Navyše, ktoré organizmy najčastejšie spôsobujú septický šok? The väčšina spoločný príčiny sepsy v detskej vekovej skupine zahŕňajú Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitidis a Staphylococcus aureus.

Tiež by ste mali vedieť, či môže endotoxínom indukovaný šok?

Endotoxíny (lipopolysacharid, LPS) sú biologicky aktívne látky prítomné v gramnegatívnych baktériách. Injekcia purifikovaného LPS do experimentálnych zvierat vedie k rozvoju mnohých biologických aktivít, ktoré môcť viesť k šok so smrteľným následkom.

Aká je patofyziológia septického šoku?

Patofyziológia . The patofyziológia septického šoku nie je celkom pochopené, ale je známe, že kľúčovú úlohu vo vývoji závažnej sepsy zohráva imunitná a koagulačná reakcia na infekciu. Septický šok zahŕňa rozsiahlu zápalovú reakciu, ktorá vyvoláva hypermetabolický účinok.

Odporúča: