Na čo sa používa kyselina acetylsalicylová?
Na čo sa používa kyselina acetylsalicylová?

Video: Na čo sa používa kyselina acetylsalicylová?

Video: Na čo sa používa kyselina acetylsalicylová?
Video: Kyselina acetylsalicylová - účinky, nežádoucí účinky, využití 2024, Septembra
Anonim

Aspirín je použité na zníženie horúčky a zmiernenie miernej až stredne silnej bolesti z bolestí svalov, zubov, prechladnutia a bolestí hlavy. Tiež môže byť použité na zníženie bolesti a opuchu pri stavoch, ako je artritída. Aspirín je známy ako salicylát a nesteroidné protizápalové liečivo (NSAID).

Ľudia sa tiež pýtajú, je kyselina acetylsalicylová nebezpečná?

Aspirín môže spôsobiť niekoľko foriem poškodenia pečene: vo vysokých dávkach, aspirín môže spôsobiť mierne až výrazné zvýšenie sérovej aminotransferázy príležitostne so žltačkou alebo príznakmi dysfunkcie pečene a v nižších dávkach u vnímavých detí s febrilným ochorením aspirín môže viesť k Reyeovmu syndrómu.

Následne je otázkou, aké sú vedľajšie účinky kyseliny acetylsalicylovej? K bežným vedľajším účinkom Bayer Aspirinu patrí:

  • vyrážka,
  • gastrointestinálne ulcerácie,
  • bolesť brucha,
  • podráždený žalúdok,
  • pálenie záhy,
  • ospalosť,
  • bolesť hlavy,
  • kŕče,

Následne je otázkou, na čo je kyselina acetylsalicylová dobrá?

Aspirín , alebo kyselina acetylsalicylová (ASA), sa bežne používa ako prostriedok zmierňujúci bolesť pri menších bolestiach a bolestiach a na zníženie horúčky. Je to tiež protizápalové liečivo a môže sa použiť ako riedidlo krvi. Používať môžu ľudia s vysokým rizikom vzniku krvných zrazenín, mozgovej príhody a infarktu aspirín dlhodobo v nízkych dávkach.

Čo by ste nemali užívať s aspirínom?

Ak užívate aspirín pravidelne, aby ste predišli infarktu alebo mozgovej príhode, nemali by ste ho užívať ibuprofen ( Advil , Motrin) alebo iné nesteroidné protizápalové lieky ( NSAID , ako napr naproxén alebo diklofenak ) na liečbu bolesti bez toho, aby ste sa najskôr porozprávali so svojim lekárom. Aspirín môže spôsobiť krvácanie do žalúdka/čreva a vredy.

Odporúča: