Obsah:

Čo je klasifikačný systém v psychológii?
Čo je klasifikačný systém v psychológii?

Video: Čo je klasifikačný systém v psychológii?

Video: Čo je klasifikačný systém v psychológii?
Video: СОПРОТИВЛЕНИЕ ВРЕДНО ДЛЯ ВАС (лекция Сэма Вакнина) 2024, Júl
Anonim

DSM-5 je klasifikačný systém z psychologické porúch preferovaných väčšinou profesionálov v oblasti duševného zdravia v USA a je publikovaná Americkou psychiatrickou asociáciou (APA). Skladá sa zo širokých kategórií porúch a špecifických porúch, ktoré spadajú do každej kategórie.

Tiež by ste mali vedieť, čo je to diagnostický klasifikačný systém?

Diagnostické klasifikačné systémy boli navrhnuté tak, aby klinickým lekárom pomohli diagnostikovať. Najčastejšie používané klasifikačný systém v USA je Americká psychiatrická asociácia Diagnostické a Štatistická príručka duševných porúch, 4. vydanie (1994, všeobecne označované ako DSM-IV).

Za druhé, prečo potrebujeme klasifikovať duševné poruchy? Použitie Mentálne Zdravotné klasifikácie Vedci navyše používajú duševná porucha klasifikácie na identifikáciu homogénnych skupín pacientskych populácií s cieľom preskúmať ich charakteristiky a možné determinanty duševná choroba ako príčina, odpoveď na liečbu a výsledok.

Jednoducho povedané, ako sú klasifikované duševné poruchy?

Medzinárodná Klasifikácia chorôb (ICD) je medzinárodná štandardná diagnostika klasifikácia pre širokú škálu zdravie podmienky. F1: Mentálne a behaviorálny poruchy v dôsledku používania psychoaktívnych látok. F2: Schizofrénia, schizotypová a bludná predstava poruchy . F3: Nálada [afektívna] poruchy.

Aké sú kategórie DSM?

DSM-IV-TR Viacosový systém

  • Os I: Všetky kategórie psychologickej diagnostiky okrem mentálnej retardácie a poruchy osobnosti.
  • Os II: Poruchy osobnosti a mentálna retardácia (vhodnejšie nazývané „mentálne postihnutie“)
  • Os III: Všeobecný zdravotný stav; akútne zdravotné stavy a telesné poruchy.

Odporúča: