Obsah:

Aké enzýmy vylučuje žlčník?
Aké enzýmy vylučuje žlčník?

Video: Aké enzýmy vylučuje žlčník?

Video: Aké enzýmy vylučuje žlčník?
Video: Оживляем поджелудочную! Ваша поджелудочная будет вам благодарна 2024, Júl
Anonim

Žlč je silná enzým ktorý pomáha odbúravať tuky. Keď jedlo, ktoré jete, obsahuje tuk, žalúdok a dvanástnik vylučovať látka, ktorá stimuluje žlčník stiahnuť sa, čím vytlačíte žlč do tráviaceho traktu. Žlč tuk emulguje, čím je k dispozícii na výrobu energie.

Ak to vezmeme do úvahy, aké enzýmy vylučuje pankreas?

Enzýmy produkované pankreasom zahŕňajú:

  • Proteázy pankreasu (ako je trypsín a chymotrypsín) - ktoré pomáhajú tráviť bielkoviny.
  • Pankreatická amyláza - ktorá pomáha tráviť cukry (sacharidy).
  • Pankreatická lipáza - ktorá pomáha tráviť tuky.

Ďalej, ako žlčník vylučuje žlč? The žlčníka absorpčná podšívka koncentruje uložené žlč . Keď sa jedlo dostane do tenkého čreva, uvoľní sa hormón nazývaný cholecystokinín, ktorý signalizuje žlčník uzavrieť zmluvu a vylučovať žlč do tenkého čreva spoločným žlč potrubie. The žlč pomáha tráviacemu procesu štiepením tukov.

Keď to vezmeme do úvahy, pomáhajú enzýmy žlčníku?

Ak ste mali svoje žlčník odstránené, pravdepodobne ste si všimli, že máte určité problémy s trávením tukov. Ty môcť pomôžte svojmu tráveniu enzýmy , konkrétne pankreatický enzýmy . Pankreatická lipáza enzýmy môžu pomôcť kompenzovať pre nedostatok žlče, s ktorým je bežný žlčník odstránenie.

Môžu tráviace enzýmy spôsobiť problémy so žlčníkom?

Ostatné kanály ústi do spoločného žlčovodu, vrátane pankreatický potrubie, ktoré nesie tráviace enzýmy von z pankreasu. Ak žlčový kameň blokuje otvor do tohto kanála, tráviace enzýmy môžu uviaznuť v pankrease a príčina extrémne bolestivý zápal nazývaný pankreatitída žlčových kameňov.

Odporúča: