Kde sa nachádza macula lutea?
Kde sa nachádza macula lutea?

Video: Kde sa nachádza macula lutea?

Video: Kde sa nachádza macula lutea?
Video: Planctophob - Macula Lutea (Original mix) 2024, Júl
Anonim

The macula sedí blízko stredu sietnice ľudského oka. The macula alebo macula lutea je pigmentovaná oblasť oválneho tvaru v blízkosti centra sietnice ľudského oka a niektorých ďalších očí zvierat.

Aký je teda rozdiel medzi macula lutea a Fovea Centralis?

The macula lutea , alebo macula pre skratka, sa nachádza v centrálna oblasť sietnice bočná alebo do strany z , zrakový nerv, a spracováva iba svetlo, ktoré pochádza zo stredu z zorné pole. The macula obsahuje väčšinou kužele a niekoľko prútov, a fovea centralis obsahuje iba kužele a žiadne tyčinky.

Následne je otázkou, kde je makula vo vzťahu k optickému disku? Macula a Optický disk The macula je kruhová oblasť s priemerom 5,5 mm so stredom umiestneným 17 stupňov alebo 4,0 - 5,0 mm, dočasne, a 0,53 - 0,8 mm pod stredom optický disk . Normálna centrálna sietnicová tepna (čierna šípka) je umiestnená nazálne k centrálnej sietnicovej žile (zelená šípka) v optický disk.

Okrem toho je macula rovnaká ako fovea?

The fovea je malá jamka v sietnici zarovnaná so stredovou osou šošovky, zatiaľ čo macula je väčšia oblasť vrátane a fovea . The fovea obsahuje asi 4 000 drobných, tesne rozmiestnených čapíkov (bez tyčiniek) a vytvára najvyššie vizuálne rozlíšenie kdekoľvek na sietnici.

Obsahuje macula lutea tyčinky?

The macula je mierne červenšia škvrna priamo od centra. Svetlejšia, žltkastá oblasť je zrakový nerv. Skladá sa hlavne z kužeľových buniek (bunky fotoreceptorov zodpovedné za farebné videnie). To robí nemať tyč bunky.

Odporúča: