Čo sú somity v embryológii?
Čo sú somity v embryológii?

Video: Čo sú somity v embryológii?

Video: Čo sú somity v embryológii?
Video: Истоки ЭКО и иммунологии репродукции. Основоположники искусственной инсеминации и ЭКО в России. 2024, Júl
Anonim

Somite, v embryológii , jeden z pozdĺžnych sérií blokových segmentov, do ktorých sa vkladá mezoderm, stredná vrstva tkaniva, na oboch stranách embryonálne chrbtica sa rozdelí. Termín somite sa tiež používa všeobecnejšie na označenie telesného segmentu alebo metaméru segmentovaného zvieraťa.

Otázkou tiež je, čím sa stanú somiti?

Somites sú prekurzorové populácie buniek, ktoré vedú k vzniku dôležitých štruktúr spojených s plánom tela stavovcov a ktoré sa nakoniec diferencujú na dermis, kostrové svaly, chrupavky, šľachy a stavce. Formácia začína tým, že sa paraxiálne mezodermálne bunky organizujú do krížov buniek nazývaných somitoméry.

Ďalej, odkiaľ sa vyvíjajú somity? The somites (zastaraný termín: primitívne segmenty) je súbor dvojstranne spárovaných blokov paraxiálneho mezodermu, ktoré sa v segmentovaných zvieratách tvoria v embryonálnom štádiu somitogenézy pozdĺž osi hlava-chvost.

Podobne sa možno pýtať, čo sú somity v anatómii?

V embryu stavovca, ako primitívna séria regresuje, sa paraxiálna mezoderma delí na bloky buniek tzv. somites . Somites sú prechodné štruktúry, z ktorých vzniknú bunky stavcov a rebier, dermy chrbta, kostrového svalu steny tela, chrbta a končatín.

Koľko somitov má ľudské embryo?

U ľudí 42-44 somite dvojice 9 - 13 sú vytvorené pozdĺž nervovej trubice. Tie siahajú od lebečnej oblasti až po chvost embrya. Niekoľko kaudálnych somitov opäť mizne, a preto sa nakoniec dá narátať len 35-37 somitových párov.