Obsah:

Čo je netypické na atypických antipsychotikách?
Čo je netypické na atypických antipsychotikách?

Video: Čo je netypické na atypických antipsychotikách?

Video: Čo je netypické na atypických antipsychotikách?
Video: Классическое биполярное расстройство и атипичное биполярное расстройство - как отличить 2024, Júl
Anonim

Atypické antipsychotiká sú antipsychotiká ktoré sú menej pravdepodobné ako tradičné antipsychotiká spôsobiť určité vedľajšie účinky, ako sú extrapyramídové symptómy (EPS). Atypické antipsychotiká Zdá sa, že majú vyššiu afinitu k serotonínovým receptorom a nižšiu afinitu k dopamínovým receptorom, ako je typické antipsychotiká.

Tiež, aké sú typické a atypické antipsychotiká?

Druhy antipsychotík

  • Typické antipsychotiká alebo antipsychotiká prvej generácie. Typické alebo konvenčné antipsychotiká boli prvýkrát vyvinuté v päťdesiatych rokoch minulého storočia.
  • Atypické antipsychotiká alebo antipsychotiká druhej generácie. Tieto nové lieky boli schválené na použitie v 90. rokoch.

Možno sa tiež opýtať, ako fungujú atypické antipsychotiká? Presný mechanizmus atypické antipsychotiká je neznámy. Majú však blokovať určité chemické receptory v mozgu, a tým zmierniť príznaky psychotických porúch. Risperdal Oral (risperidón) Tvorba blokovaním receptorov chemických prenášačov nazývaných dopamín a serotonín.

Podobne sa môžete opýtať, aký je rozdiel medzi typickými a atypickými?

Použitím Atypické Antipsychotiká na liečbu. Antipsychotiká sú určené na liečbu závažných psychiatrických stavov známych ako psychózy. Atypické antipsychotiká sa bežne označujú ako antipsychotiká druhej generácie, kým typické psychotiká sa nazývajú antipsychotiká prvej generácie.

Aké účinné sú atypické antipsychotiká?

Celkovo zistili, že atypické antipsychotiká bolo ich o niečo viac efektívne a lepšie tolerované ako konvenčné antipsychotiká . Závery oboch veľkých metaanalýz boli teda v súlade s účinnosť a znášanlivosť.