Čo je piata a šiesta choroba?
Čo je piata a šiesta choroba?

Video: Čo je piata a šiesta choroba?

Video: Čo je piata a šiesta choroba?
Video: У Клиента ВШИ! Моя Смешная История!:)) Откуда берутся вши! Вши как избавиться! 2024, Júl
Anonim

Po piate (erythemainfekčný systém) a šiesty (roseola infantum) choroby sú bežné vyrážky v detskom veku, ktoré sú už dlho známe v klinickej medicíne. Jedinou dokumentovanou chorobou spojenou s primárnou infekciou ľudským herpesvírusom 6 je roseola alebo exanthema subitum u malých detí.

Tiež je roseola a piata choroba to isté?

Lekársky názov pre piata choroba je infekčný erytém. To sa nazýva piata choroba pretože to bolo piaty na zozname chorôb, ktoré v minulosti u detí spôsobovali vyrážky. Medzi ostatné patrili osýpky, rubeola (nemecké osýpky), ovčie kiahne, šarlach a roseola.

Rovnako tak prečo sa nazýva piata choroba? Piata choroba , tiež volal Erythema infectiosum je mierne vírusové ochorenie, ktoré najčastejšie postihuje deti. to je nazývaná piata choroba pretože to je piaty z piatich vírusových vyrážok choroby detstva (ďalšie štyri sú osýpky, rubeola, kiahne a roseola).

Okrem toho, ktorých je šesť chorôb?

Kožné vyrážky: Choroby 1-6*

Číslo Iné názvy choroby
Štvrtá choroba Filatow-Dukesova choroba, stafylokokový syndróm oparenej kože, Ritterova choroba
Piata choroba Infekčný erytém
Šiesta choroba Exanthem subitum, Roseola infantum, „Náhla vyrážka“, ružová vyrážka dojčiat, 3-dňová horúčka

Je roseola rovnaká ako fackovaná tvár?

Piata choroba dostala svoje meno pred mnohými rokmi, keď bola piata na zozname šiestich uznávaných detských vyrážkových chorôb; medzi ostatné patrí rubeola, osýpky, šarlach, kiahne a roseola infantum. Tiež sa tomu hovorí fackoval - líca choroba z dôvodu charakteristického počiatočného vzhľadu u detí.

Odporúča: