Prečo je cyklus fosforu pomalý?
Prečo je cyklus fosforu pomalý?

Video: Prečo je cyklus fosforu pomalý?

Video: Prečo je cyklus fosforu pomalý?
Video: Агрогороскоп посева семян баклажанов на рассаду в марте 2022 года 2024, Júl
Anonim

Fosfor je obmedzená v dodávkach pre rast rastlín. Fosfáty sa rýchlo pohybujú cez rastliny a zvieratá; procesy, ktoré ich presúvajú cez pôdu alebo oceán, sú však veľmi pomaly , čím sa cyklus fosforu celkovo jedna z najpomalších biogeochemických látok cyklov . V pôdach sa nachádzajú nízkomolekulárne organické kyseliny (LMW).

Podobne sa môžete opýtať, prečo dochádza k cyklu fosforu pomaly?

To je preto, že fosfor je zvyčajne kvapalný pri normálnych teplotách a tlakoch. Fosfor pohybuje sa pomaly od ložísk na zemi a v sedimentoch až po živé organizmy a oveľa viac pomaly späť do pôdy a vodného sedimentu. The cyklus fosforu je najpomalší vo veci cyklov ktoré sú tu popísané.

Po druhé, ako dlho trvá cyklus fosforu? Tento proces je však veľmi pomalý a priemerný fosfátový ión má v oceáne časový pobyt 20 000 až 100 000 rokov . Tento obrázok znázorňuje cyklus fosforu. Fosfor vstupuje do atmosféry zo sopečných aerosólov. Keď sa tento aerosól vyzráža na Zemi, dostane sa do pozemských potravinových sietí.

Prečo je okrem toho cyklus fosforu najpomalším biogeochemickým cyklom?

Fosfor nevyskytuje sa v atmosfére, pretože je zvyčajne pevná látka pri väčšine teplôt na Zemi. The cyklus fosforu je jedným z najpomalšie biogeochemické cykly pretože pohyb fosfor cez oceány a pôdu je dosť pomalý. Fosfor sa tiež vracia do pôdy, keď sa rozkladajú živočíšne alebo rastlinné látky.

Prečo je cyklus fosforu odlišný od ostatných cyklov?

The cyklus fosforu sa líši z iné hlavná biogeochemická látka cyklov tým, že neobsahuje plynnú fázu; aj keď sa malé množstvo kyseliny fosforečnej (H3PO4) môže dostať do atmosféry, čo v niektorých prípadoch prispieva ku kyslým dažďom.

Odporúča: