Čo je homunculus vo vzťahu k mozgu?
Čo je homunculus vo vzťahu k mozgu?

Video: Čo je homunculus vo vzťahu k mozgu?

Video: Čo je homunculus vo vzťahu k mozgu?
Video: Отделы головного мозга | ЕГЭ Биология 2020 | УМСКУЛ 2024, Júl
Anonim

Kortikálna homunkulus je skreslené zobrazenie ľudského tela, založené na neurologickej "mape" oblastí a proporcií človeka mozgu určené na spracovanie motorických funkcií alebo senzorických funkcií pre rôzne časti tela.

Tiež je potrebné vedieť, prečo je homunculus skreslený?

Táto ilustrácia somatotopy sa nazýva a homunculus , a skreslenie tela v homunculus je dôsledkom nerovnomerného zastúpenia častí tela v somatosenzorickej kôre. Tie oblasti tela, ktoré majú najväčšiu hmatovú citlivosť, majú na spracovanie najväčšie množstvo kortikálneho tkaniva.

Možno sa tiež opýtať, čo je to senzorický a motorický homunculus? The motorický homunculus je topografické zobrazenie častí tela a jeho korešpondentov pozdĺž precentrálneho gyru čelného laloku. Kým senzorický homunculus je topografické zobrazenie častí tela pozdĺž postcentrálneho gyru parietálneho laloku.

Tiež vedieť, prečo je homunkulus dôležitý?

Kortikálne homunculus predstavuje dôležitosť rôznych častí vášho tela, ako ich vidí váš mozog. V dôsledku toho zaberajú veľa miesta v mozgu. Aj keď kortikálne homunculus je kuriozita, Penfieldova práca na mapovaní vzťahu mozgu k telu bola neoceniteľná.

Ktoré časti tela sú na motorickom homunkule najväčšie?

The najväčšie časti z motorové homunculi sú pery, jazyk a prsty na nohách. Primárna zraková kôra je v PREDNOM laloku každej mozgovej hemisféry.

Odporúča: