Z čoho je mezikruží fibrosus?
Z čoho je mezikruží fibrosus?

Video: Z čoho je mezikruží fibrosus?

Video: Z čoho je mezikruží fibrosus?
Video: Části kruhu, mezikruží 2024, Júl
Anonim

The annulus fibrosus je pevná konštrukcia podobná radiálnej pneumatike vyrobené z lamiel; koncentrické listy kolagénových vlákien spojených s koncovými platničkami stavcov. Listy sú orientované pod rôznymi uhlami. The annulus fibrosus uzatvára jadro pulposus.

Rovnako sa ľudia pýtajú, z čoho sa skladá nucleus pulposus?

Nucleus Pulposus Definícia. Nucleus pulposus je vnútorné jadro stavcového disku. Jadro je zložený z rôsolovitý materiál, ktorý pozostáva hlavne z vody, ako aj voľnej siete kolagénových vlákien. Elastická vnútorná štruktúra umožňuje vertebrálnemu disku odolávať silám kompresie a krútenia.

Následne je otázkou, čo je annulus fibrosus? The annulus fibrosus je silný obal, ktorý tvorí vonkajšiu časť medzistavcovej platničky. Jeho úlohou je zadržiavať a chrániť mäkký materiál umiestnený v strede disku. Toto mäkké centrum sa nazýva nucleus pulposus.

Za druhé, aké tkanivo tvorí prstenec fibrosus?

Medzistavcové platničky pozostávajú z vonkajšieho vláknitého prstenca, annulus fibrosus disci intervertebralis, ktorý obklopuje vnútorné gélovité centrum, nucleus pulposus . Annulus fibrosus pozostáva z niekoľkých vrstiev (laminae) z vazivovej chrupavky pozostáva z typu I a typu II kolagénu.

Aký je rozdiel medzi nucleus pulposus a annulus fibrosus?

Nucleus pulposus : je mäkké, elastické, želatínové jadro, zložené predovšetkým z voda (asi 75 percent) s rozptýlenými kĺbovými a elastickými vláknami. Annulus fibrosus : tuhá vonkajšia vrstva z vláknitá chrupavka; dosky sú zložené z hyalínová a vláknitá chrupavka.

Odporúča: